Beste plek om het noorderlicht te zien?

Slooh

Top 12 Aurora Borealis plekken: de grootste lichtshow op aarde

Het zien van de buitenaardse kleuren en het horen van het hemelse geluid van de Aurora Borealis in een Arctische wildernis staat op veel bucket lists. Hoe en waar kun je dit verbluffend mooie natuurverschijnsel zien?

We worden vaak gevraagd om onze adviezen en aanbevelingen over de beste plaatsen om het noorderlicht te zien. Er is geen eenvoudig antwoord op deze, omdat er zo veel verschillende plaatsen te zien en ze kan heel goed, als de omstandigheden gunstig zijn.

Aurora's optreden in de buurt van de magnetische polen van de aarde. Dus hoe dichter je kunt krijgen naar de polen, hoe meer kans je hebt van hen zien. In het geval van Europa, zijn we beïnvloed door aurora vanuit het noorden (magnetische) Pole, zodat het verder naar het noorden je kunt krijgen, hoe groter de kans de kans op poollicht zijn. Dus om deze reden, Noord-Scandinavië en IJsland zijn meestal de favoriete plekken voor aurora kijkers.

Maar dat maakt het niet naar beneden smal veel doet het? U bent op zoek naar de steden / stad namen zijn u niet? OK, maar eerst, laat bespreken wat "het beste" betekent. Omdat het kan veel verschillende dingen ...

 • Sommige plaatsen zijn goed omdat ze verder naar het noorden dan anderen (wat betekent dat ze hebben aurora vaker).
 • Sommige plaatsen zijn goed omdat ze goedkoop zijn.
 • Sommige plaatsen zijn goed omdat ze minder wolken dan anderen.
 • Sommige plaatsen zijn goed omdat ze gemakkelijk toegankelijk zijn.
 • Sommige plaatsen zijn goed omdat ze hebben zeer donkere luchten en geen lichtvervuiling.
 • Sommige plaatsen zijn goed omdat ze zijn zeer schilderachtig, waardoor zeer mooie foto's.

Het eerste punt is waarschijnlijk het belangrijkste punt. Want als de locatie niet veel aurora activiteit te krijgen, alle andere punten zijn een soort van onbeduidend. Het tweede punt is waarschijnlijk de volgende belangrijke factor voor de meeste mensen.

Maar we zouden hier de hele dag te bespreken zijn de pro's en contra's van elk noorderlicht dorp/stad op basis van alle bovengenoemde factoren. Sommige zijn beter dan andere in bepaalde aspecten, terwijl sommige zijn beter dan andere in andere aspecten.

De beste plek voor het noorderlicht is ......... een mix van al die dingen. Het is aan u als individu welke punten je wilt belangrijker dan de anderen. Maar ik ben vrij zeker dat u wilt fatsoenlijke kansen van aurora's en u niet wilt dat om de aarde te kosten. Waarom zou je anders wezen googlen over en vond deze pagina.

Los van alle bovengenoemde punten, laten we naar de wetenschap.

Wetenschappelijk gezien, de beste plaats in Europa voor noorderlicht is Svalbard, dat is een groep eilanden in de Arctische Oceaan ongeveer halverwege tussen het Europese vasteland en de noordpool. Maar er is eigenlijk een ding als te ver in het noorden, en helaas Svalbard valt in die categorie. Als de geomagnetische activiteit is zeer laag en er zijn geen poollicht overal in continentaal Europa, zijn de kansen Svalbard hebben een geweldige show. De reden hiervoor is omdat Svalbard is zo afschuwelijk het noorden, deze aurora activiteit met de geringste vleugje geomagnetische activiteit registreert. In feite is in de wintermaanden kunt u ongelooflijke aurora kijken toont recht boven je hoofd terwijl het hebben van uw lunch, 's middags! Dat is Svalbard voor u! Het probleem ontstaat wanneer de geomagnetische activiteit toeneemt, de poollichtovaal begint uit te breiden en het noorderlicht te starten naar het zuiden. Ze kunnen gaan zo ver naar het zuiden zijn ze zelfs niet zichtbaar vanaf Svalbard. Dus het beste ding over Svalbard is dat het zo ver naar het noorden, het slechtste ding over het ... .is dat het zo ver naar het noorden. Dus Svalbard is waarschijnlijk 's werelds beste plek voor het noorderlicht, maar alleen wanneer geomagnetische activiteit is laag tot gemiddeld. Ook is het niet de makkelijkste plek om te zijn in de Noordelijke IJszee te krijgen. Maar als het om de zonne-minimale tijd van de zonnecyclus (wanneer geomagnetische kan zeer laag), dan is dat de beste tijd om Svalbard kiezen als je noorderlicht bestemming. Dus als je dit leest en we zijn in de buurt van zonne-minimum (rond het jaar 2020), dan heb je je antwoord! De kans is groot dat het niet ergens in de buurt van het jaar 2020 nog niet, dus lees verder ..

Voor alle andere tijden van de zonnecyclus, vooral in de jaren dicht bij (en met) zonne-maximum, uw beste inzet is het vasteland van Europa. Dus wat zijn de beste plaatsen hier? Nou, nogmaals, strikt wetenschappelijk gezien en alleen met behulp van geomagnetische lezingen, de noordelijke delen van Noorwegen en Finland zijn het beste. Als je me vraagt ​​wat is absoluut de beste plaats in Europa voor de Northern Lights. Dan zou ik zeggen Nordkapp, het meest noordelijke deel van het vasteland van Europa. Maar het is een echte pijn te bereiken en er is absoluut niets. Dus het maakt niet eens genoemd als een aurora locatie, want het is gewoon zo ver. Dus ja, op een heldere nacht, heb je de beste kans op het zien van aurora's er zijn, maar je zou willen er naartoe te reizen? Nee, je zou in zo veel pijn na de waanzinnig lange rit daar zou je niet eens merken het noorderlicht.

Maar er zijn plaatsen niet ver van Noordkaap die toegankelijk zijn en die dingen hebben daar!

Hier zijn onze top 5 plaatsen in het uiterste noorden van Lapland die zijn redelijk makkelijk te bereiken (wat makkelijker dan anderen). Besteld bij de meeste Noord eerste.

 1. Hammerfest, Noorwegen
 2. Vardø, Noorwegen
 3. Alta, Noorwegen
 4. Tana Bru, Noorwegen
 5. Tromsø, Noorwegen

Aurora's verschijnen meestal op dezelfde breedtegraad voor vele honderden kilometers van oost naar west (wat wij de poollichtovaal noemen). De bovengenoemde steden hebben allemaal een redelijk vergelijkbare breedtegraad op of rond 70 ° Noord. Dus als auroras verschijnen in een van die steden, zijn ze waarschijnlijk te zien zijn in al die (afgezien van de weersomstandigheden). Dus echt, de keuze is aan u welke bestemming u ook kiest, ze zijn allemaal prachtig noorderlicht bestemmingen en al vrij veel zo goed als elke andere.

Maar laten we terug naar de Northern Lights met wat we nu weten.

Voor de beste kansen (wetenschappelijk) moeten we zo ver naar het noorden mogelijk zijn.

Is het verschil tussen het noorden, zuiden en zelfs midden in Lapland echt zo veel? Is al de marketing hype accuraat?

Laten we eerlijk zijn, iedereen kan komen en en zegt iets en dan beweren "het is feitelijk" of "statistisch het is de beste". Ik heb veel vreemde en wonderbaarlijke vorderingen van aurora bedrijven over de jaren te lezen. Ik heb e-mails gehad van noorderlicht bedrijven zeggen dat we ze moeten adverteren, omdat ze in "statistisch de beste plaats" voor het noorderlicht in Europa. Toen ik vroeg om de statistieken die zij antwoordde: "het is gewoon" :). Ze waren eigenlijk in een heel goede plek voor het noorderlicht, maar het was zeker niet de beste. Zo iets te zeggen maakt het niet feitelijk tenzij u kunt een back-up met de feiten. Zoals in elke branche moet je erg op hun hoede van de marketing en verkoop standplaatsen die lijken te mooi om waar te zijn, en het is hetzelfde in het noorderlicht industrie. In feite is het noorderlicht toeristische industrie groeit zo snel lijkt er een handvol nieuwe bedrijven opduiken elke winter allemaal beweren dat ze zijn de best..etc worden .. Dus moet je een beetje onderzoek te doen over elk bedrijf waar u besluit te gaan met. Controleer hun reviews, doe een Google-zoekopdracht van de bedrijfsnaam, webadres enz. Controleer de reviews niet zijn geschreven door hun beste vrienden. Bijvoorbeeld, als het bedrijf is in Finland en de meeste (zo niet alle) van het is beoordelingen zijn geschreven door mensen met de Finse namen, alarmbellen moeten rinkelen. Niemand in Finland boeken vakantie met aurora bedrijven, maar ze rijden ten noorden zichzelf! Als ze krijgen hun vrienden om reviews te verlaten voor hen, ik denk dat dit vertelt u wat voor soort bedrijf u zou overhandigen van uw hard verdiende geld op. Dus wees voorzichtig, voor iedere goede eerlijke Aurora gids/bedrijf die er zijn, is er een slecht één (geloof me, ik krijg e-mails de hele tijd van mensen die op de aurora vakantie zijn geweest en zwaar teleurgesteld vragen zijn geweest konden we raden een bedrijf voor ze volgende keer).

Wat betreft de vraag of de noordelijke-ness maakt een verschil?

Ja. Heel erg ja. Dit hele artikel hebben we al gaande over je moet gaan zo ver noordelijk als je kunt (binnen reden). Maar ook al zijn we heel eerlijk zijn en niet proberen om iets te verkopen, het feit dat we zijn gewoon te zeggen dingen maakt het niet feitelijk maken. Dus laten we eens een kijkje bij enkele feiten die zal een back-up precies wat we zeggen. Dus hier is een aantal harde gegevens uit onze vrienden bij de Tromsø Geofysisch Instituut, een van de, zo niet de beste geofysische (aurora science) laboratoria in de wereld.

Hier is de geomagnetische gegevens voor het meest noordelijke deel van Lapland voor de maand januari 2014:

#

Nordkapp, Noorwegen

Hier is de geomagnetische gegevens voor het zuidelijke deel van Lapland voor de maand januari 2014:

#

Pello, Finland

Kunt u het verschil zien? Ongelooflijk is het niet. Kijk naar de bovenste grafiek, eind januari was een piek van activiteit elke nacht, waardoor het zeer waarschijnlijk aurora zichtbaar waren er elke nacht, gedurende 10 dagen direct (indien de lucht waren helder)! De onderste grafiek is een plaats genaamd Pello, dat is iets verder naar het noorden dan Rovaniemi, die wordt beschouwd als een belangrijke noorderlicht bestemming. Maar kijk eens naar dat, vergeleken met Nordkapp, het zoog. De feiten liegen er niet om, en wij ook niet, je moet het noorden te zijn. Zeer noorden.

Sommige mensen die in Lapland woont het lezen van dit zou waarschijnlijk niet mee eens, maar dat is het probleem, dat ze daar wonen, hebben ze de tijd om te wachten voor de aurora's te komen. Gedurende een periode van hoge activiteit, ze waarschijnlijk kon auroras zien elke nacht voor een week, ook in het zuiden van Lapland. Maar dit artikel is volledig geschreven vanuit het gezichtspunt van iemand op bezoek. Een bezoek is een tijdelijke zaak, hebben ze geen tijd om te wachten. Het is ook gepland vele maanden van tevoren, zodat ze hebben niet de luxe van het zijn daar wanneer het hoge activiteit, het is een loterij hoe de geomagnetische activiteit (aurora) zoekt wanneer ze aankomen. Dus het is allemaal goed en wel zeggen dat je hebt geleefd in Zuid-Lapland al uw leven en gezien het noorderlicht 5.000.000 keer. Als u slechts een zeer korte window of opportunity om ze te zien, moet u een plaats met de hoogste registers van geomagnetische activiteit kiezen, en die plaatsen zijn de zeer verre noorden. Veel mensen weten dit niet, en ze zijn in suckered door fancy marketing van noorderlicht bedrijven in Zuid-Lapland denken dat ze zullen het noorderlicht elke nacht (of elke andere avond) te zien. In feite is er een gezegde dat is rond te gaan al jaren dat in Lapland er aurora elke andere avond. Dat is een dom statistiek voor een paar redenen, 1) is er geen fietsen naar aurora's. Zij kunnen 5 nachten komen in een rij dan niets voor 2 weken. Zeggen ze zichtbaar elke andere avond is enorm misleidend. 2) Lapland is enorm, en zoals ik net uit boven, er is een enorm verschil in geomagnetische () activiteit aurora van noord naar zuid. Dus waar precies doet dat statistiek vandaan?

Het Weer

Het weer is waarschijnlijk het belangrijkste aspect van de vraag of (no pun intended) u het noorderlicht te zien. De winter is de meest bewolkte seizoen in Scandinavië. Helaas is het ook Aurora seizoen, dus er is weinig keus, maar om te bezoeken in de winter. Je kunt geen Noorderlicht zien door de wolken. Zij hebben de gesel van aurora chasers / astronomen al vele jaren. Maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om uw kansen op het verslaan van de wolken te verbeteren. In onze ervaring, de kustgebieden zijn meestal de meest bewolkte. Veel van de grote aurora bestemmingen ik in de lijst hierboven genoemde waren geweldig op papier, en ze zijn geweldig op kristal heldere nachten. Maar kristalheldere nachten zijn weinigen en ver tussen in het midden van de winter op de kust. De warme zee vermengd met bergen (stijgende en koellucht) echt speelt ravage met het weer. Dus we bijna altijd het hoofd landinwaarts en proberen te ver weg van de zee te krijgen, en de effecten van de zee is het hebben van het weer. Het ligt in het binnenland vindt u de meest heldere hemel voor het grootste deel van de winter maanden te vinden. Dus hoewel het nog steeds staat waar wat we gezegd dat je moet krijgen zo ver noordelijk als mogelijk om uw kansen van het zien van het noorderlicht te verbeteren, moet u ook deze balans door niet zetten al je eieren in één mand en zitten direct aan de kust, want als er een winter storm, kon het eeuwige wolk voor 2 weken is er stevig zijn.

Dus na al dat het lezen bent u waarschijnlijk alleen maar willen een plaatsnaam nu? Ok, na het lezen van alles wat ik denk dat je verdient een ...

De beste plaats (en) voor het noorderlicht is ...

Alta, Noorwegen

Ondanks alles wat ik net gezegd over de kust weer Ik zet een kustplaats op geen enkel. 1. Alta lijkt te lijden minste vanaf de kust invloed van de weersomstandigheden, in tegenstelling tot veel andere kustgebieden. Het lijkt een beetje beschermd tegen het weer te wijten aan de bergen aan alle kanten. Dus zoals het is vrij goed weer verstandig (voor een kuststad) afgestemd met het zeer noordelijke breedtegraad, is dit de eerste plaats die ik aanraden aan mensen als ze vragen me de beste plek voor het noorderlicht. Ik raad het zelfs aan mijn eigen vrienden en familie. Het heeft ook goede bereikbaarheid met een luchthaven en tal van activiteiten daar.
Karasjok, Noorwegen

Karasjok is veel verder landinwaarts, dus het biedt vaak heldere hemel (of gedeeltelijk heldere hemel) als de kustplaatsen zijn het nemen van een mishandeling van het weer. Ik herinner me specifiek in de winter 2014/15 was er ernstige winterstormen mishandeling de gehele westkust van Noorwegen, de ergste in jaren zeiden ze. Tegelijkertijd waren we in de buurt van Karasjok kijken noorderlicht! Het is in een vrij unieke plek voor het weer en is waarschijnlijk onze favoriete gebied in Lapland. Hoewel ik woon in Utsjoki, zou ik heel vaak rijdt u richting Karasjok meeste nachten voor het noorderlicht te kijken. De nachtelijke hemel hier zijn enkele van de absoluut de beste in continentaal Europa. We praten nul lichtvervuiling en ongelooflijke sterrenhemel.

Inari, Finland

Inari is heel slecht voor lichtvervuiling zelf en ik zou niet aanraden staan ​​in de stad om aurora's te kijken, maar binnen een paar kilometer van de stad biedt geweldige avond luchten en prachtige dennenbossen landschap. De bonus van Inari is dat het nauwelijks lijdt geen nadelige invloed van de zee als de dorpen verder naar het noorden te doen, dus het biedt heldere nachten wanneer de steden boven worden geplaagd met wolken. We hebben ook het zuiden richting Inari leiding bij vele gelegenheden afgelopen winter te wijten aan dit feit.

Zijn er slechte plekken?

Er is niet echt een slechte plek in Lapland voor noorderlicht, zij allen krijgen op een bepaald punt of een ander. Als u daadwerkelijk verplaatst er te wonen, zou u zeker noorderlicht te zien op een gegeven moment geen kwestie onderdeel dat u in waren. Maar zoals hierboven (veel) genoemd, je kansen aanzienlijk stijgen de verder naar het noorden je kunt krijgen. Dus op een kort bezoek of een vakantie, moet u het noorden komen!

FOLLOW UP - 31 maart 2015

Ik dacht dat ik zou schrijven een klein vervolg op deze pagina sinds ik maakte het. Ik woon en jagen aurora rond de meest noordelijke steden in Finland afgelopen winter, en terwijl zo veel weten over Aurora wetenschap krijgt u tot nu toe, in feite getuige van deze plaatsen de eerste hand gaf ons een veel beter idee van wat maakt een goede plek voor aurora's. Ik heb eerder vermeld de meest noordelijke steden van Finland als de beste plek om het noorderlicht te zien, en op papier ze zijn erg goed, ik vond de zee heeft een diepgaand effect op de gebieden dicht bij de kust. Met andere woorden, het is vaak troebel op of nabij de kust in de winter (die ook de meest bewolkte tijd van het jaar in Scandinavië). Dus op papier deze plaatsen zou geweldig zijn, maar als het voortdurend bewolkt, wat voor nut heeft het feit dat het geweldig op papier?

Dus vonden we onszelf rubriek landinwaarts (specifiek naar beneden richting Inari) op ​​vele nachten. Zozeer zelfs, hebben we besloten om te starten onze aanvullende aurora reizen een beetje verder naar het zuiden in de richting van Inari, weg van de kust effecten die de meest noordelijke steden in Finland (Nuorgam en Utsjoki) lijken te lijden. Ik denk dat we op weg naar de kust van Noorwegen misschien wel eens de hele winter, maar het zuiden geleid (binnenland) vele, vele malen. We konden letterlijk zien op veel heldere nachten, die op zoek naar de kustgebieden is er wolk slepende boven hen zou zijn. De zee heeft een grote invloed op het weer en de troebelheid van een gebied, veel meer dan we verwacht. Dus ons advies is om het hoofd landinwaarts. Onze favoriete plekken afgelopen winter waren de steden Karigasniemi, Karasjok, Kevo en Kaamanen (raar dat ze beginnen allemaal met een K? .. Ik heb nooit gemerkt dat ...). Niet erg vaak gingen we naar de meest noordelijke steden (Tana, Nuorgam, Utsjoki), waren ze heel vaak bewolkt. We raken altijd de weg en meestal ging altijd naar het oosten of het zuiden (weg van het weer van invloed van de zee).

Een ander ding dat we gemerkt dat in deze verre noorden locaties de luchttemperatuur is vaak erg koud, leidt dit tot gelokaliseerde wolken gevormd door stoom uit elke warm (boven omgevingstemperatuur temp) bron, zoals een nabijgelegen rivier of zelfs de dorpen / huizen zelf . Bijvoorbeeld, in de koudste maanden, het dorpje Utsjoki zou een permanente wolk direct boven het. Ik weet dit omdat ik had een huis met uitzicht op het dorp en vond dit fenomeen geweldig en vroeg zich af waarom het nooit ergens werd genoemd, in een marketing. Als je overnacht in het dorp en had geen manier om weg van, zou je niet aurora ook te wijten aan deze wolk direct boven het. Zelfs op volstrekt heldere nachten, zou er deze wolk zijn opknoping over Utsjoki dorp, maar je kon op 2 km buiten het dorp lopen en je zou kristalheldere lucht hebben, hoofd terug naar het dorp en er zou een wolk direct boven het !! Deze wolk wordt gevormd door warme lucht uit de zeer geringe warmte ontsnapt uit het dorp of de lokale meren / rivieren. Het is niet verbonden met het weer deze wolk, is het moeilijk om het te beschrijven, maar als je je kunt voorstellen op een koude dag de wolk van stoom je adem maakt, vermenigvuldig dit door een miljoen en je hebt een goed idee van wat er boven gebeurt een dorp in zeer koude temperaturen. Dus als je op weg naar elke koude plek om te jagen poollicht, zeker in de koudere maanden (december, Jan en februari), dan moet u een middel om te ontsnappen aan de stad moeten weg van deze kunstmatige wolken als gevolg van warmteverlies van het dorp zelf komen . Ik vermoed Utsjoki dorp lijdt nog erger dan de meeste want het is slap knal in het midden van twee grote rivieren, die beide stoom als een gek in de koude lucht bestendigen van dit vreemde fenomeen wolken.

Lichtvervuiling

Na 25.000 km gereden rond de top van Finland in de afgelopen winter jagen aurora in het midden van de nacht, kwam ik te weten welke gebieden goed waren en die qua lichtvervuiling slecht waren. Ik eerder aanbevolen de stad Nuorgam (de meest noordelijke stad van Finland en de EU) als een grote noorderlicht bestemming. Terwijl op papier het is, het lijdt aan afschuwelijke hoeveelheden van lichtvervuiling. Terwijl slechts enkele van de lichtvervuiling is van Nuorgam zelf, het is zo dicht bij de Noorse dorpen en een belangrijke Noorse stad dat deze ook bijdragen aan een aantal vrij slecht lichtvervuiling. Als je gewoon wilt poollicht te zien, is het misschien ok, maar als je wilt om foto's te maken, zullen ze zwaar worden getroffen door de (zeer ernstig sommige nachten) lichtvervuiling. Ook het dorpje Utsjoki is heel slecht voor lichtvervuiling, zoals hierboven Ik noemde de kunstmatige wolk ik getuige dat hangt over Utsjoki in zeer koude temps, zo ook de lichte verontreiniging afkomstig van het maakt dat cloud fel oranje. We eigenlijk lopen onze vlag het schip aurora jagen tours van Utsjoki, maar niet een keer hebben we ooit in het dorp zijn ze te kijken! Voor zo'n klein dorp, de lichtvervuiling is verschrikkelijk. We gaan altijd ten minste 30 kilometer afstand van het dorp tot aan de gloed van het dorp is geen bestaand.

Dus terwijl op papier sommige plaatsen op zoek geweldig voor noorderlicht, in werkelijkheid zijn ze kan een beetje wisselvallig. Als je aan mij vraagt ​​wat was absoluut de beste plek voor het noorderlicht, zou ik zeggen in het midden van de wildernis in een nationaal park, waarschijnlijk een beetje landinwaarts dus zeer waarschijnlijk een Fins nationaal park. Helaas is er geen accommodatie in zulke plaatsen, dus hebben we meestal om compromissen te sluiten en blijf ergens een beetje dichter bij de beschaving. Mijn belangrijkste advies is uit de dorpen / steden in de wildernis en het noorderlicht zien is veruit superieur. Hoe duidelijker de hemel, hoe beter het is. Dus ofwel nachten boek met aurora gidsen die u zal rijden in de woestijn, of een auto huren.

Free Joomla! templates by Engine Templates