Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

3200 Phaethon

Een "Planetoïde Komeet" 3200 Phaethon

Je hebt gehoord van kometen. Maar heb je ooit gehoord van een stenen komeet planetoïde? Met een diameter van ongeveer 5 km is Phaethon de op twee na grootste asteroïde (twee na grootste asteroïde) in de nabije aarde die als "Potentieel gevaarlijk" is geclassificeerd na 53319 1999 JM8 (~ 7 km) en 4183 Cuno (~ 5.6 km)

3200 Phaethon

Ze bestaan en een grote nadert deze week de aarde. 3200 Phaethon zal voorbij onze planeet vliegen op 16 december, slechts 10 miljoen km verderop. Met een diameter van ongeveer 5 km is het groot genoeg voor amateur-astronomen om te fotograferen door achtertuintelescopen.

planetoïde

Phaethon (planetoïde)

(3200) Phaethon is een planetoïde ontdekt in 1983 door de IRAS.

Phaethon draagt nummer 3200 in de lijst van planetoïden en heeft een diameter van 6 kilometer. De baan van Phaethon vertoont een grote excentriciteit, nadert de zon tot op 0,14 AE en is bijna identiek aan de baan van de Geminiden. Phaethon wordt dan ook aangezien als de bron van deze meteorenzwerm en is waarschijnlijk een uitgedoofde komeet.

Phaethon behoort tot het type van de Apollo-planetoïden

Wat betekend Apollo-planetoïden?

De Apollo-planetoïden zijn een groep planetoïden genoemd naar de eerst ontdekte Apollo-planetoïde: (1862) Apollo. De banen van de Apollo-planetoïden kruisen de aardbaan: ze hebben een elliptische omloopbaan waarvan de halve hoofdas groter is dan deze van de aarde. Sommige kunnen zeer dicht tegen de aarde komen, waardoor ze een potentieel gevaar vormen voor de aarde (zie aardscheerder). Hoe dichter de waarde van de halve hoofdas van de planetoïde de waarde van de halve hoofdas van de aarde is, hoe kleiner de excentriciteit van de omloopbanen moet zijn om te kruisen. Waarschijnlijk stortte een planetoïde van de Apollo-groep neer van zeventien meter in de Russische stad Tsjeljabinsk op 15 februari 2013.

De grootste bekende Apollo-planetoïde is (1866) Sisyphus, met een diameter van ongeveer 8,5 kilometer. De lijst van de Apollo-planetoïden wordt continu bijgehouden. Zie externe link Apollo-planetoïden. Op 4 december 2004 waren 1487 Apollo-planetoïden bekend.

Hier alvast een voorproefje van "Steen Comeet" 3200 Phaethon planetoïde

Geminid meteorenregen uitzending

Bovendien is dit vreemde object de ouder van de jaarlijkse Geminid meteorenregen, die ook deze week komt. Hemelkijkers kunnen op 13 en 14 december tientallen geminiden per uur zien als grinddeeltjes van de stenen komeet desintegreren in de bovenste atmosfeer van de aarde. Bezoek de nieuwste editie van Spaceweather.com om te ontdekken hoe de Geminiden en hun voorouders de komende nachten kunnen worden waargenomen.

Naast een glorieuze meteorenregen hebben de Geminds een ongewone en intrigerende afkomst.

De meeste meteorenzwermen komen voort uit onze doorgang door het puin dat door een komeet is achtergelaten; het stof zorgt voor een vurig scherm wanneer het onze atmosfeer raakt. Niet zo de Geminids: Near Earth Asteroid 3200 Phaethon krijgt de eer voor deze show. Ja, deze meteorenregen wordt veroorzaakt door een asteroïde en geen komeet. Slechts één andere meteorenregen (Quadrantids van januari) vindt zijn oorsprong in een asteroïde. Omdat de Geminds worden geboren uit steviger asteroïde puin, in plaats van ijzig komeetstof, hebben deze meteoren de neiging om "treinen" te produceren. De geeltinten meteorenregen van de Geminiden zal midden december piekeren, met tot 120 meteoren per uur. Gelukkig voor ons lijkt deze douche sterker te worden, vermoedelijk vanwege de zwaartekracht van Jupiter die 3200 Phaethons puin dichter bij de aarde trekt.

Dit glorieuze natuurverschijnsel ontleent zijn naam aan het sterrenbeeld Tweeling, omdat de meteoren uit dit sterrenbeeld lijken te komen, hoewel ze bijna overal in de lucht te zien zijn. Om Gemini te vinden, vind je het sterrenbeeld Orion in de noordoostelijke hemel (zoek naar de drie heldere sterren in zijn gordel) en kijk dan omhoog en naar rechts voor Gemini. Omdat de beste uitzichten op meteoren met een donkere maan komen, hebben we dit jaar geluk met een afnemende halve maan.

 

Qr Code
Ga naar boven