Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Syrië

Buitenland Nieuws:Presidenten Hassan Rouhani, Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin

Buitenland Syrië: De leiders van Rusland, Iran en Turkije zullen gesprekken voeren in Teheran om te bespreken hoe ze verder kunnen gaan in Syrië. Damascus maakt zich op voor een grote militaire operatie omdat de VS het dreigen met interventie.

Is het eindspel rond Syrië begonnen? Het Russische ministerie van Defensie kondigde donderdag ‘grootschalige militaire oefeningen’ aan in de Oostelijke Middellandse Zee. Vanaf zaterdag zullen ten minste 25 Russische oorlogsbodems en ruim 30 gevechtsvliegtuigen manoeuvres uitvoeren voor de Syrische kust. Aan de oefening doen schepen van zowel de Noordelijke, de Baltische als de Zwarte Zee-vloot mee.

Iraanse president Hassan Rouhani

De Iraanse president Hassan Rouhani zal zijn Russische en Turkse tegenhangers Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan vrijdag ontvangen. De drie leiders houden zich bezig met het zogenaamde Astana-proces, dat tot doel heeft het geweld in Syrië te de-escaleren om een ​​politieke overgang en een duurzaam einde aan de zeven jaar oude oorlog in het land te vergemakkelijken. Het is de derde bijeenkomst in zijn soort en zal naar verwachting worden gedomineerd door discussies met betrekking tot het Idlib-gouvernement van Syrië.

Idlib debacle

Idlib, gelegen in het westen van Syrië, is het laatste grote bolwerk van gewapende groepen tegen de regering, waarvan er vele hardcore jihadisten zijn. De regio wordt gedomineerd door Hayat Tahrir al-Sham, een aan Al-Qaeda gelieerde terroristische groepering. Het totale aantal extremistische krachten in het gebied wordt geschat op 10.000 tot 60.000, onder een bevolking van ongeveer 3,5 miljoen mensen.

De bijeenkomst in Iran vindt plaats te midden van onenigheid over de vraag of de jihadisten - die het gouvernement gebruikten om regelmatig aanvallen te plegen op andere delen van Syrië - daar kunnen worden verslagen zonder een grote militaire operatie. De Syrische regering lijkt vastbesloten om een ​​dergelijke campagne uit te voeren, met luchtsteun vanuit Rusland en grondsteun door Iraanse paramilitairen en militaire adviseurs.

Turkije, dat aan Idlib grenst, maakt bezwaar tegen deze gang van zaken en beweert dat het een grote uittocht van de burgerbevolking naar Turkije zou veroorzaken, die door jihadisten zou kunnen worden gebruikt om het land te infiltreren.

Als een dergelijk offensief succesvol was in Idlib, zou dit resulteren in de nederlaag van de laatste grote jihadistische troepenmacht in Syrië. Het zou echter geen einde maken aan de verdeeldheid in het land. Grote delen in het noordoosten worden gecontroleerd door door de VS gesteunde Koerdische milities en een Amerikaanse militaire basis is nog steeds aanwezig aan de grens tussen Syrië en Jordanië. Evenmin zou het Israëls conflict met Iraanse troepen op Syrisch grondgebied oplossen. Maar het zou een geweld elimineren, waarvoor een einde aan geweld en onderhandelingen met Damascus geen optie is. Voorstanders van de geopende operatie zijn van mening dat deze uitkomst een impuls zou geven aan door de VN gesteunde vredesbesprekingen in Genève.

"Ik geloof dat deze bijeenkomst in Teheran de internationale en regionale sfeer zal voorbereiden voor de komende militaire operatie in Syrië. Nadat het Syrische leger heel Idlib heeft ingenomen, beginnen we met aftellen tegen het einde van de Syrische crisis ", zegt Jamal Wakeem, hoogleraar geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Libanese universiteit in Beiroet.

Een deal voor Erdogan

De zorgen van Turkije over een militaire confrontatie aan de grens zijn begrijpelijk, maar het tegenvoorstel van minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu om op de een of andere manier terroristen en burgers van elkaar te scheiden door middel van inlichtingenwerk lijkt niet erg praktisch. De jihadisten hadden verschillende jaren om zich voor te bereiden op een mogelijke aanval en hebben een record van het gebruik van de burgerbevolking als de facto menselijke schilden. Elke succesvolle belegering in Syrië, inclusief de Amerikaanse en Koerdische aanval van Raqqa, resulteerde in zware verliezen van burgerslachtoffers en schade aan de civiele infrastructuur, terwijl de belofte van de VS om jihadisten te scheiden van zogenaamde gematigde rebellen nutteloos bleek.

Rusland en Iran zullen waarschijnlijk proberen om Turkije in Teheran te overtuigen dat een offensief in Idlib noodzakelijk is, terwijl ze de zorgen van Ankara proberen weg te nemen, volgens Huseyin Bagci, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Technische Universiteit van Ankara in het Midden-Oosten.

"De Turkse regering probeert veiligheid te brengen voor de radicale groepen die Turkije in het verleden heeft gesteund. Dus een nieuwe deal ... zal zijn over hoe die mensen uit Idlib geëvacueerd zouden worden, " zei hij.

Van chemische chantage tot regelrechte bedreigingen

Terwijl de voorbereidingen voor een offensief aan de gang zijn, is er vanuit Washington een protest uitgezonden. De VS lijkt ervan overtuigd dat Syrische troepen niet zullen kunnen afzien van het gebruik van chemische wapens in Idlib. Het heeft een militaire vergelding bedreigd vergelijkbaar met die in april tijdens een Syrische aanval in Douma. VS-afgezant van de VN Nikki Haley ging zelfs zover dat ze een aanslag naar Damascus toeschreef voordat het zelfs gebeurde.

"Het gebeurde in het verleden toen de Syrische regering ervan beschuldigd werd chemische wapens te gebruiken in een tijd dat de Syrische regering leek te winnen en geen reden had om chemische wapens te gebruiken," merkte journalist en auteur Adel Darwish op.

Het Russische leger waarschuwde eerder dat een valse chemische aanval met chemische wapens werd voorbereid door Jabhat Fateh al-Sham met de hulp van de Britse inlichtingendienst. De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zei dat de VS 'zero intelligence' heeft over het bezit van chemische wapens door de 'oppositie' in Syrië, of een bewijs van het gebruik door iemand anders dan Damascus. Hij lijkt in tegenspraak te zijn met eerdere verklaringen van Amerikaanse functionarissen, die Hayat Tahrir al-Sham expliciet beschuldigden van het gebruik van chemische wapens

De VS hebben de Syrische troepen al tweemaal aangevallen als reactie op het vermeende gebruik van chemische wapens. Als een derde dergelijk offensief net zoiets als de vorige twee doet, is het onwaarschijnlijk dat een operatie in Idlib op een serieuze manier wordt verstoord. Een meer grootschalige aanval zou de VS echter veel dichter brengen bij een militaire confrontatie met Rusland, wiens militair personeel is ingebed in Syrische eenheden.

In de afgelopen paar dagen leek de dreiging van Washington tegen Damascus de aandacht te verschuiven van chemische wapens naar een groot offensief in Idlib. Dit zal zeker een belangrijke factor zijn tijdens de gesprekken in Teheran, maar de vastbeslotenheid van de VS om zonder formeel voorwendsel in Syrië tussen te komen, blijft ter discussie staan.

Qr Code
Ga naar boven