Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
honing plastic

18 mei. 2015 Plastic in de Nederlandse honing?

Honing is gezond, maar in sommige honing zitten plastic deeltjes. Dit bleek toen de Keuringsdienst van Waarde een aantal merken honing testte.

Onze Honing

Helaas blijkt dit geen incident te zijn. In bijna alle honing over de gehele wereld blijkt ook de honing plastic te bevatten, dit is dus niet alleen het geval. in Duitsland en Nederland. Onderzocht werd: Albert Heijn Bio Bloemenhoning (EKO-label), De Traay Bloemenhoning (EKO-label), Langnese Goudhelder honing, Albert Heijn Bloemenhoning en De Traay Zonnebloemhoning. De EKO honing bevatten de meeste plastic deeltjes. Alle onderzochte producten bevatten kleine kunststofdeeltjes: zo’n 210 per kilo honing. Hoe de deeltjes in de honing zijn gekomen is nog niet bekend, maar aangenomen wordt dat dit in de productieketen gebeurd is. Of dit daadwerkelijk zo is, is de vraag.

Schrikbarend dat er in honing plastic zit, is op zich geen nieuwe bevinding. Plastic deeltjes worden overal teruggevonden in de natuur, van honing tot regen water.

Test onderzoek Duitse NDR

Het Duitse NDR kwam al eerder met het bericht naar buiten dat niet alleen drink- en regen water schrikbarend veel deeltjes plastic bevatten, maar honing ook. Het merendeel van de plastic deeltjes is afkomstig van verzorgingsproducten, zoals scrub, tandpasta, shampoo en douchegel. Ze komen in het riool terecht en kunnen zich zo in het milieu verspreiden. De deeltjes bestaan vaak uit polyethyleen.

Gerd Liebezeit, onderzoeker en verbonden aan het Instituut für Chemie und Biologie des Meers, ICBM zegt dat ons milieu inmiddels vol zit met plastic deeltjes. Naar alle waarschijnlijkheid komen de deeltjes via de lucht ook terecht in onze voeding. Ook Leibezeit vond plastic deeltjes in honing: namelijk in 19 onderzochte soorten.  Hiertussen bevonden zich ook plastic microballetjes zoals die in verzorgingsproducten gebruikt worden. Hetzelfde werd ook in regen water ontdekt.

Test resultaten

Alle onderzochte honingsmerken bevatten kleine deeltjes kunststof. Gemiddeld zijn er 210 deeltjes per kilo honing teruggevonden. De bron van de kunststof deeltjes in de honing en de eventuele risico’s voor de volksgezondheid zijn niet onderzocht. De deeltjes kunnen op een of meerdere stappen in de productieketen (van bijenkorf tot verpakkingsfase) onbedoeld worden geïntroduceerd. Opvallend is dat de honingsmerken met een EKO-label gemiddeld meer plastic bevatten dan de merken zonder EKO-label.

Test resultaten plastic in honing merken.

Onderzoeker Leibezeit pleit dan ook voor een verbod van gebruik van plastic door de cosmetica-industrie.

Qr Code
Ga naar boven