Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Oumuamua

De Interstellaire asteroïde Oumuamua is een komeet

In oktober 2017 deden astronomen een verrassende ontdekking met de Pan-STARRS1-telescoop in Hawai'i - 1I/ 2017 U1 'Oumuamua, de eerste asteroïde van extra solaire oorsprong die wordt geïdentificeerd in ons zonnestelsel. Afgelopen woensdag is daar verandering in gekomen dat Interstellaire Asteroïde Oumuamua een Komeet blijkt te zijn.

Oumuamua Asteroïde

Nu heeft een internationaal team onder leiding van professor Alan Fitzsimmons en dr. Michele Bannister van Queen's University Belfast geconstateerd dat het oppervlak van 'Oumuamua vergelijkbaar is met organisch rijke oppervlakken in het buitenste zonnestelsel.

'Oumuamua werd op 19 oktober 2017 ontdekt door de astronoom Robert Weryk van de Universiteit van Hawaï met behulp van de Pan-STARRS-telescoop in het Haleakala-observatorium.

Het object leek aanvankelijk op een typische snel bewegende kleine asteroïde, maar dankzij aanvullende waarnemingen kon de baan redelijk nauwkeurig worden berekend. De berekeningen onthulden ongetwijfeld dat het lichaam niet afkomstig was van binnen in het zonnestelsel, zoals alle andere asteroïden of kometen die ooit werden waargenomen, maar in plaats daarvan uit de interstellaire ruimte kwamen.

Hoewel aanvankelijk geclassificeerd als een komeet, onthulden verdere waarnemingen geen tekenen van komeetactiviteit nadat deze in september 2017 het dichtst bij de zon waren gepasseerd. Het object werd opnieuw geclassificeerd als een interstellaire asteroïde en met de naam 1I 2017 U1.

Interstellaire komeet Oumuamua

Afgelopen woensdag is het nieuws naar buiten gekomen, dat de Interstellaire asteroïde Oumuamua geen asteroïde maar een komeet blijkt te zijn zoals het bericht vanuit ESA

ESA

Een Europees geleid team maakt de zaak in de editie van woensdag van het tijdschrift Nature.

Telescopen zagen het mysterieuze rood gerande voorwerp voor het eerst in oktober toen het door het binnenste zonnestelsel raakte. Sindsdien hebben astronomen een flip-flop gehad tussen de komeet en de asteroïde voor onze eerste bevestigde interstellaire gast.

Noch een coma noch een staart werd gezien, kenmerken van een ijzige komeet Maar de Italiaanse astronoom Marco Micheli en zijn team rapporteerden dat het pad en de versnelling van het object het best verklaard kunnen worden, niet alleen door de zwaartekracht, maar ook door gassen die afstoten van een komeet.

De vrijlating van wat als gasvormig koolmonoxide, koolstofdioxide en water wordt verondersteld, bracht slechts een kleine kracht op het object dat bekendstaat als Oumuamua - ongeveer 1000 keer kleiner dan het effect van de zwaartekracht van de zon - en veranderde nauwelijks zijn pad, aldus de onderzoekers.

Maar de metingen van het team "waren zo precies dat we de verandering in positie konden zien die veroorzaakt werd door de ontgassing", zei co-auteur Paul Chodas, manager van NASA's Center for Near-Earth Object Studies aan het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië "Het is een absoluut opwindende ontdekking", zegt Micheli van het European Space Agency.

Micheli zei dat computermodellen suggereren dat objecten typisch worden uitgeworpen tijdens de vorming van planetaire systemen, en dat de meeste van deze schippers kometen zijn gezien hun locatie in de ijskoude buitenwijken van hun systemen. Slechts een heel klein deel zou asteroïden moeten zijn, volgens de beste berekeningen van wetenschappers.

Als het een asteroïde was geweest, zou het "buitengewoon veel geluk hebben gehad om deze kansen te verslaan" - anders zou het misverstand van wetenschappers over het vroege zonnestelsel hebben onderstreept, zei Micheli.

Ontdekt door een telescoop op Hawaï, is Oumuamua Hawaiiaans voor een boodschapper van veraf die het eerst aankomt, of verkenner.

Qr Code
Ga naar boven