
Basisinkomen Experimenten in Nederlandse gemeenten
In Nederland lopen experimenten in Groningen, Wageningen, Tilburg, Deventer, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam en Apeldoorn. Die zijn begonnen in 2017 en eindigde op 1 oktober 2019. Econometrist Sjir Hoeijmakers was betrokken bij het opzetten van gemeentelijke experimenten met het basisinkomen én sprokkelde via crowdfunding genoeg geld bij elkaar om zelf twee jaar van zo’n inkomen te kunnen leven. Zijn basisinkomen kwam neer op 1.000 euro per maand, met het geven van lezingen en adviezen kwam daar nog een paar honderd euro bij.
Mark Rutte is eind 2020 tien jaar minister-president. Hem kennende wil hij nog wel vier jaar door. De uitdagingen waarvoor hij staat, worden steeds groter: klimaat, migratie, stikstof, meer ongelijkheid en nu corona.
Een deel van de zelfstandigen krijgt in de crisis een voorwaardelijk basisinkomen. Een mooie eerste stap, maar wel met bureaucratische complicaties. Bovendien zullen mensen die tijdens deze crisis niet in beeld zijn, inkomsten missen. Het is een illusie dat het huidige pakket iedereen bereikt.
Finse experiment
Hij noemt de uitkomsten van het Finse experiment "positiever dan verwacht". "Het heeft in ieder geval geen negatief effect op werkgelegenheid en vanuit maatschappelijk oogpunt levert het echt wat op."
Ondanks zijn persoonlijke betrokkenheid vindt Hoeijmakers niet dat er onmiddellijk een basisinkomen moet worden ingevoerd in Nederland. "Ik ben wel voor meer en betere experimenten, die op gemeenschapsniveau worden uitgevoerd en over een langere periode. Er zijn heel veel mogelijkheden rond het basisinkomen en we weten nog niet genoeg. Sommige varianten zullen goed uitpakken, andere niet."
Banenverlies tijdens "coronavirus"
Hoe is het gesteld met het experiment, maar wat zijn de gevolgen na de "coronavirus."
Wij hebben eerder geschreven dat vele hun baan zullen gaan verliezen tijdens zoals na de "corona" virus en deze die langer zal worden doorgetrokken dan eerder was aangegeven. Alles heeft een doel zoals u wel zult begrijpen. Zo ook het doel dat wanneer u dus ontslagen bent doordat het bedrijf failliet is gegaan, komt men automatisch in de WW en of in de bijstand op den duur. Het is dan ook nu maar de vraag of al die mensen die toen en nu worden ontslagen nog geld kunnen krijgen?
Experiment was een rechts plan
In Finland was het basisinkomen het kindje van links, dat filosofeert over een maatschappij waarin iedereen dezelfde basisuitkering krijgt. Die vervangt alle andere uitkeringen. De superrijken moeten helpen om dit alles te financieren. Toch heeft rechts nu het onderwerp geclaimd in Finland. De rechts-liberale regering van premier Juha Sipilä, een rijke zakenman, vindt het basisinkomen interessant als lokmiddel om werklozen actiever te maken. Critici wantrouwen daarom zijn experiment. Met een negatieve uitkomst van het experiment zou de regering de uitkeringen verder kunnen versoberen, zegt econoom Kangas: ‘Politici maken ons socialezekerheidsstelsel niet liever, maar gemener.’
Vaccineren of geen inkomsten
Hierbij komen wij weer terug op het vaccineren, wat straks verplicht wordt. Zodra die verplichting een daadwerkelijk feit zal worden, kan men er van uit gaan dat men niet eerder geld zal ontvangen zodra men je hebt laten vaccineren. Doe je dat niet krijg je dus ook geen inkomsten. Uit dit kan men al opmaken dat alle plannen al klaar lagen, echter mensen slapen en zijn zeer passief. Wij zijn natuurlijk ook benieuwd dat hoe het zal gaan verlopen voor die mensen in Groningen, Wageningen, Tilburg, Deventer, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam en Apeldoorn waar dit experiment heeft gelopen en of zij dan alsnog hun inkomsten kunnen behouden.
Toegepast 8-4-202
Het stuk over basisinkomsten hebben wij op 30 maart geschreven, echter nu hebben wij het volgende bericht om u duidelijk te maken dat wij geen onzin schrijven en of complottheorieën.