Explosie treft Damascus vliegbasis munitiedepot

Militaire luchthaven in Damascus opgeschud en munitiedepot geraakt

Buitenland Nieuws: Damascus vliegbasis munitiedepot Explosie

Buitenland Syrië: Ten minste één krachtige explosie heeft een militaire luchthaven in Damascus opgeschud en daar een munitiedepot geraakt. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. De ontploffing vond plaats op de militaire luchthaven van Mazzeh op zaterdagavond, volgens meerdere journalisten ter plaatse. Explosies zijn te horen in beelden van Damascus die op sociale media zijn geplaatst.

De ontploffingen gebeurden in de militaire basis van Mezzeh, een buitenwijk ten zuidwesten van Damascus. Volgens het Syrische observatorium voor de mensenrechten gaat het waarschijnlijk om Israëlische raketten “die een munitiedepot raakten en meerdere gewelddadige explosies veroorzaakten”.

De Syrische staatsmedia ontkennen echter de verklaringen van de Britse ngo. “De ontploffingen die gehoord werden, zijn te wijten aan de explosie van een munitiedepot in de buurt van de luchthaven wegens een kortsluiting”, citeert het persagentschap Sana een anonieme binnen het leger.

UPDATE: 02-09-2018 TIME 01:03 hour

Op de militaire basis in Mezzeh zijn onder meer leden van de inlichtingendiensten van het Syrische leger gestationeerd. Begin vorig jaar beschuldigde de Syrische regering buurland Israël ervan achter een bombardement op het kamp te zitten.

De laatste maanden heeft Israël zijn bombardementen in Syrië opgevoerd. Het viseert daarbij behalve het Syrische regeringsleger vaak stellingen van Iran en de Hezbollah, die er de Syrische troepen steunen in de strijd tegen de rebellen en terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

 

Volgens mediaberichten is de militaire faciliteit van Mazzeh in 2017 en in 2016 ook het doelwit van Israël. Een militaire bron, aangehaald door het SANA-persbureau van Syrië, heeft echter beweerde Israëlische luchtaanvallen weerlegd en beweert dat de explosies op de vliegbasis Mazzeh zijn veroorzaakt door een kortsluiting.