Kankerbestrijdende broccoli

broccoli

Kankerbestrijdende broccoli geeft geheimen prijs

Iedereen weet het: broccoli gaat kanker tegen. Maar wat eigenlijk niemand weet, is hoe broccoli dat precies doet. Maar dat gaat veranderen. Wetenschappers verdiepten zich in de kwestie en concluderen dat broccoli cellen die kanker bestrijden, En wanneer deze cellen muteren en kanker juist helpen, vernietigen stofjes in de overbekende groene groente. Artikel bevat Wetenschappelijk literatuur

Proteïnen in het gen P53 zorgen ervoor dat kankercellen geen kans krijgen om te groeien. Maar als er een mutatie optreedt in het gen, verdwijnt die bescherming. Ongeveer de helft van alle vormen van kanker in mensen wordt veroorzaakt door zo’n mutatie. Isothiocyanaten kunnen echter uitkomst brengen. Deze stofjes vernietigen het werk van gemuteerde P53-genen. De P53-genen die kanker nog steeds bestrijden, houden de stofjes intact. Isothiocyanaten zitten onder meer in broccoli, waterkers en bloemkool.

Broccoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord 'broccolo'. Broccolo betekent "de bloeiende top van een kool".

Wie al kanker heeft zou 2,7 kilo rauwe broccoli per dag moeten eten om WWP1 te deactiveren.

Voedingswaarde

Water 90,0 gr
Eiwit 3,3 gr
Vet 0,2 gr
Transvet- gr
Koolhydraten 2,0 gr
Waarvan suikers 1,5 gr
Polysachariden - gr
Voedingsvezels 3,5 gr

vitamine C, aangezien deze voedingsstoffen belangrijke functies binnen het lichaam ondersteunen, zoals de spijsvertering, celreparatie en celbescherming.

Verder hebben onderzoekers aan de Universiteit van Californië - Berkeley ontdekt dat bepaalde bestanddelen van broccoli (indolen, glucosinolaten) het lichaam tegen kanker lijken te verdedigen. Ook zou broccoli tegen UV-licht beschermen, waarschijnlijk door de stof sulforafaan. Deze indolen worden in de maag afgebroken en omgezet tot het bestanddeel 3,3-diindolylmethaan (DIM). DIM lijkt kanker een halt toe te roepen. DIM zou ook zorgen voor een verhoogde aanmaak van een bepaald eiwit dat kankercellen doodt en voor een verminderde aanmaak van een ander eiwit, waarvan kankercellen juist een verhoogde concentratie nodig hebben om te overleven. Een Brits onderzoek toont vermindering van risico op prostaatkanker met 400 gram broccoli per week in vergelijking met een controlegroep met 400 gram erwtjes. Onderzoekers van de universiteit van Warwick toonden aan dat koken of diepvriezen de gunstige werking met driekwart kan verminderen, terwijl bij wokken, stomen of bereiding in de magnetron de werkzame stoffen worden behouden. De gunstige invloed van broccoli ter voorkoming van prostaatkanker was al eerder aangetoond. Onderzoek toont ook een versterking van het immuunsysteem door het bestanddeel di-indolylmethaan in broccoli.

Iedereen weet dat broccoli een van de kankerwerende en nu zijn wetenschappers erachter hoe dat komt.

De groente bevat een molecule die een enzym uitschakelt waarvan men weet dat het een hoofdrol speelt bij de groei van de meeste vaak voorkomende tumoren. De molecule – I3C (indol-3-carbinol) – wordt ook gevonden in andere kruisbloemige groenten, zoals bloemkool, witte en groene kool, spruitjes en boerenkool.

De molecule verstoort het kankerproces, dat begint als PTEN, een kankerbestrijdend eiwit, niet langer meer goed werkt, waardoor de ziekte de ruimte krijgt. Deze disfunctie begint als PTEN zich verweert tegen een enzym genaamd WWP1.

In laboratoriumproeven ontdekten onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston dat de uit broccoli gehaalde I3C-molecule het WWP1-enzym inactief maakte, wat ervoor zorgde dat het PTEN-eiwit zijn kankerwerende werk weer kon doen.

Dit middel stimuleert ook de werking van de lever, reduceert het risico op borstkanker en helpt om een betere hormoon balans te krijgen.

Het middel dat ik gebruik heet: DIM supplement. De werkzame stof in dit supplement heet Diindolylmethaan en wordt voornamelijk gewonnen uit broccoli en andere kruisbloemige groenten zoals bloemkool, radijs en spruitjes. Als je elke dag voldoende van deze groenten zou willen eten om voldoende Diindolylmethaan binnen te krijgen, zou je ongeveer 500 gram per dag moeten eten.

Broccoli beschermt ook tegen longkanker

Nieuw onderzoek heeft opnieuw het beschermende effect van broccoli tegen kanker aangetoond. Niet alleen broccoli maar ook koolsoorten als spitskool en spruitjes bieden, indien iemand over het juiste genenpakket beschikt, bescherming tegen longkanker. Dit beweren Franse onderzoekers in het medische tijdschrift The Lancet.

Het is niet de eerste keer dat broccoli in verband wordt gebracht met preventie van kanker. Verschillende componenten van de groente werden ontleed en beschermende eigenschappen toegedicht. Zo ontdekten onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley enkele jaren geleden dat bepaalde bestanddelen in de broccoli, indolen genaamd, het lichaam verdedigen tegen kanker. Ook zou de groente de stof sulforafaan bevatten die de bacterie Helicobacter pylori kan doden en zo maagzweren en maagkanker zou voorkomen, volgens onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicin in de Verenigde Staten.

Antioxidanten

Volgens anderen wordt de positieve werking vooral veroorzaakt door de grote hoeveelheid aanwezige antioxidanten in deze groente. Dit zijn vitamines en mineralen die een preventief beschermende werking hebben. In het lichaam zijn schadelijke stoffen actief, de vrije radicalen. Die tasten essentiële onderdelen van lichaamscellen aan, zoals het DNA (het erfelijk materiaal). Stoffen die als antioxidant werken, kunnen deze radicalen onschadelijk maken. De bekendste antioxidanten zijn de vitamines A, C en E en de mineralen zink en selenium, waar broccoli vol van zit.

Het nieuwste onderzoek wijst uit dat broccoli, spruiten en andere koolsoorten hoge concentraties zogeheten isothiocyanaten bevatten; stoffen die bescherming bieden tegen longkanker. Nadeel is alleen dat de preventieve werking van deze stoffen alleen bij mensen optreedt die niet of in mindere mate over de genen GSTM1 en GSTT1 beschikken. Deze genen produceren namelijk een enzym dat die isothiocyanaten afbreekt. Als de mensen met het juiste genenpakket ten minste drie maal per week kool eten, lopen 33 tot 37 procent minder risico op kanker. Als beide genen niet of op slechts beperkt functioneren, hebben mensen 72 procent minder kans op kanker, volgens de onderzoekers.

Maar nu de vraag, welke gedeelte van de broccoli heeft de meeste voedingstoffen in zitten is dat de kop van de broccoli of de stam?

Het onderste deel van de groente is namelijk óók een bron van vezels en vitaminen en je kan er bovendien heel wat lekkers mee klaarmaken.

Vitakruid DIM complex suplement

Gezien dat we geen 2,7 kilo rouwe broccoli kunnen eten, zal er een suplement als extra nodige boost geven moeten worden.

Vitakruid DIM complex kan helpen bij een gunstige hormoonhuishouding, iedere website mag niet de bewoording gunstige werking op voorkomen van kanker en een bijdragen geeft om kanker te stoppen en of te verminderen. Om de omzetting naar DIM in ons lichaam zo efficiënt mogelijk te laten verlopen is er een omvangrijke selectie van nutriënten in het Vitakruid DIM Complex verwerkt. Het lichaam kan DIM aanmaken uit diverse voedingsmiddelen. Echter is de gemiddelde aanmaak uit voeding vrij laag. Zo blijkt uit divers onderzoek dat een gemiddeld voedingspatroon dagelijks zo’n 20-120 mg indol-3-carbinol oplevert. Echter kan het lichaam daarvan slechts 10% tot 20% omzetten in DIM, wat zorgt voor een magere aanmaak van slechts 2 tot 24 mg per dag. de belangrijkste stof zijn namelijk 400 mg I3C en 100mg NAC.

In het DIM Complex is de stof Indole-3-Carbinol (ZIE WETENSCHAPPELIJK DOCUMENT) (I3C), rijkelijk vertegenwoordigd. Het is een stof die van nature te vinden is in kruisbloemigen groente. In een enkele capsule van dit DIM Complex vind je maar liefst 400 mg I3C en 100mg NAC (een bekende antioxidant).

Bevat geen: GMO, gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen.

Te koop bij DIM Complex van Vitakruid (60vcaps)

Let op: Zwangere patiënten moeten afzien van het gebruik van I3C of DIM, omdat deze stoffen de oestrogeenbalans en -gehalte kunnen moduleren die nodig zijn voor de normale ontwikkeling van de foetus. In deze context lijkt I3C een effectief anti-oestrogeen te zijn op zowel theovarieel als hypothalamus niveau, waardoor de concentraties van het luteïniserende (LH)- en follikelstimulerende (FSH) hormoon worden verlaagd.

Wetenschapelijke documenten

Effect of cruciferous vegetables on lung cancer in patients stratified by genetic status: a mendelian randomisation approach
The Lancet, Volume 366, Issue 9496, Pages 1558 - 1560, 29 October 2005 doi:10.1016/S0140-6736(05)67628-3